اعداد ۳، ۷، ۹ و ضرایبشان در معماری تخت جمشید نقش کلیدی داشتهاند.
عدد ۳، ۷ و ۹، اعدادی مقدس دانسته میشدهاند. آپادانا در مجموع ۷۲ ستون دارد که برابر ۷۲ فصل یسنای اوستا و ۷۲ رشته کشتی (کستی) است که ایرانیان باستان به کمر میبستهاند. بر نقشهای بارعام کاخ صدستون و نقش نمای آرامگاه، پادشاه و شش تن از یارانش را نشان دادهاند که درست مثل قرار گرفتن اهورامزدا در میان شش فرشته بزرگ در باور ایرانیان باستان است و مؤید زرتشتی بودن هخامنشیها میباشد.
پلکان بزرگ شمال غربی ۱۱۱ پله (یعنی سه برابر عدد یک) دارد که حاصل ضرب ۳۷ (سه و هفت) در عدد ۳ میباشد و شمار منزلهای راه شاهی از شوش تا سارد هم درست ۱۱۱ بودهاست و این یکسانی تصادف نیست، به ویژه که پلکان مورد بحث با یک پاگرد به دو قسمت تقسیم میشود یکی ۶۳ پله دارد (یعنی ۳×۳×۳×۷ و همچنین به صورت ۳ و دو برابرش ۶ در کنار هم) و دیگری ۴۸ پله (یعنی ۱۶×۳). موارد دیگر هم چنین رمزهایی را نشان میدهد.
سه درگاه کاخ دروازه کشورها و کاخ سهدر، سه ردیف حجاری بر پلکانهای آپادانا، ۹۹ ستون در تالار شمالی خزانه، ۱۴۷ نفر هدیهآور بر قسمت جنوبی پلکان شرقی آپادانا (۳×۷×۷ یا ۷×۲۱) و ۱۶۸ سرباز، مهتر و بزرگزاده بر قسمت شمالی آن (۷×۲۴)، ۲۳۴ گام تخت جمشیدی در طول پلکانهای آپادانا (۱۳×۱۸ همچنین دقت شود به ترتیب ۲و۳و۴ در این رقم) و ۷۲ گام تخت جمشیدی در طول نقش بارعام خزانه (در اصل بر جبهه مرکزی پلکانهای آپادانا) و ۷۲ گام تخت جمشیدی در فاصله میان هر یک از ستونهای کاخ صدستون.
نظرات