رادیو فردا:

انتشار خبر دیدار ایلان ماسک از مشاوران و نزدیکان دونالد ترامپ، چهل‌و‌هفتمین رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، بازتاب گسترده‌ای در ایران و جهان داشت.

سخنگوی وزارت خارجه ایران پس از پنج روز از انتشار اولیه این خبر در روزنامه «نیویورک تایمز» آن را تکذیب کرد. سپس عباس عراقچی وزیر خارجه در مصاحبه با صداوسیما به نحو تفصیلی پیرامون «نادرستی» این ادعا توضیح داد. منتها تاخیر غیرمتعارف در تکذیب خبر، و ابهامات و تعارضات موجود در سخنان عراقچی، این تکذیب را بی‌اثر کرد. در عین حال تکذیب یادشده از اهمیت دیدار یادشده کاست.

عامل دورتر، سابقه تاریخی دیدارهای مخفیانه مقام‌های ایران با طرف‌های آمریکایی در طول حیات جمهوری اسلامی است که ابتدا به صورت رسمی تکذیب شدند اما بعداً معلوم شد که درست بوده‌اند. سیاهه این دیدارها نیز طولانی است.

نخست، صادق قطب‌زاده وزیر خارجه وقت ایران در سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹ مذاکراتی مخفی با همیلتون جردن، رئیس دفتر جیمی کارتر رئیس‌جمهور وقت آمریکا، برای حل مشکل گروگانگیری دیپلمات‌های آمریکایی در جریان یورش ۱۳ آبان دانشجویان موسوم به «پیرو خط امام» به سفارت ایالات متحده داشت. قطب‌زاده مدعی بود که آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، در جریان این مذاکره بوده و با موافقت او این دیدار انجام شده است. از آن‌جا که این مسئله در پرونده قضایی و اتهامات صادق قطب‌زاده در زمان محاکمه او مطرح نشد، می‌توان درستی این ادعا را نتیجه گرفت.

ادعای مشابهی نیز از سوی صادق طباطبایی دومین سخنگوی دولت موقت در زمان گروگانگیری انجام شده است. او در خاطراتش نوشته که پس از صحبت و کسب موافقت آیت‌الله خمینی، از طریق مقامات آلمانی با کاخ سفید تماس می‌گیرد و مسیر مذاکره با کارتر باز می‌شود. او حتی مدعی است که مذاکره‌کنندگان وقت آمریکا خواسته بودند که مدرکی دال بر حمایت آیت‌الله خمینی از این مذاکرات ارائه بدهد. آقای طباطبایی نیز از طریق سید احمد، فرزند رهبر وقت جمهوری اسلامی، با آیت‌الله خمینی هماهنگ می‌کند تا در یک سخنرانی عمومی که ارتباطی با موضوع ندارد، کلماتی در خصوص گروگانگیری بر زبان آورد. این اتفاق رخ می‌دهد. مرکز نشر و آثار آیت‌الله خمینی تا کنون این ادعا را تکذیب نکرده است.

اکنون با توجه به چراغ سبز نشان دادن مشروط جواد ظریف، عباس عراقچی و علی لاریجانی به دونالد ترامپ برای مذاکره جدید، و سکوت نهاد ولایت‌فقیه، می‌توان نتیجه گرفت که رهبر جمهوری اسلامی ادعای قبلی خود مبنی بر عدم مذاکره با دولت ترامپ را نادیده گرفته و در اندیشه عبور از شرایط سخت پیش‌ رو است. دیدار ایروانی و ماسک اگر انجام شده باشد، می‌تواند یک ارزیابی کم‌هزینه برای سنجش نوع مواجههٔ احتمالی ترامپ با ایران در آینده باشد.

برو به آدرس