قلعه بابک، دژ بابک یا بَذ (بابک قالاسی) بنا شده در بالای کوهی به بلندای ۲۳۰۰ متر، در نزدیک به سه کیلومتری شهر کلیبر میباشد. دژ در زمان ساسانیان ساخته شده و نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر رویارویی با تازندگان (مهاجمین) عرب تا سال ۸۹۳ میلادی، گرفتهاست. این دژ مربوط به دوران خرمدینان است و در شهرستان کلیبر، بخش مرکزی، روستای شجاع آباد واقع شده است.
بر اساس روایتی که «میرمحمود بنیهاشم» نقل کرده، این قلعه تا سال ۱۳۳۰ خورشیدی با نامهای قیزقلعهسی و قلعهجمهور شهرت داشتهاست. در تابستان آن سال وی که ۱۹ سال داشته به همراه شروین باوند استاد وی در دانشگاه تبریز برای کوهنوردی به مکان قلعه رفتهاند. در آنجا شروین باوند پس از گشتن و وارسی قلعه اظهار کرده که اینجا قلعۀ بابک خرمدین است. به دنبال آن این قلعه به بابک خرمدین منسوب شده و حتی نام قلعه تغییر کرده و نام «قلعه بابک» رواج داده شدهاست.
ممنون شراب سرخ
من حدود 9 سال پیش این قلعه را دیدم
تابستان که هوا مساعد است این قلعه بازدیدکنندگان زیادی از سراسر ایران دارد. موسیقی اغلب محلی و فارسی و اشعار حماسی و صد البته غذاهای محلی و شادی و رقص برقراره
به عنوان قیز و یا دختر اشاره کرده اید. دختر در اینجا منظور فرشتگان دوران ساسانی و دین زردشت است. طبق سنن ساسانی برای بناهای بزرگ نظیر قلعه و پل و کاخ معمولا فرشته نگهبان میگذاشتند و به همان اسم معروف میشد. مثلا قلعه آتوسا ؛ آناهیتا ، میترا؛ مردم محلی همه اینها را به شکل دختر میدیدند. قلعه دختر فیروزآباد. پل دختر میانه و اگر تعداد فرشتگان نکهبان بیش از یکی میشد به آنها چهل دختر میگفتند.