والتر میتل‌هولتسر ـــ یک پیشگامِ هوانوردی سوئیسی بود، او در زمینه‌های خلبانی، عکاسی، مسافرت، نویسندگی و نیز یکی از نخستین کارآفرینان صنعت هوانوردی کنشگری داشت.

وی در سال ۱۳۰۲ خورشیدی دولت ایران با شرکت هواپیمایی یونکرس قراردادی بسته و نمایندگی این کمپانی در تهران را بنیاد نهاد، با وارد کردن چند هواپیما، خطوط هوایی تهران، مشهد، شیراز، بندر انزلی و بوشهر برقرار شد، وظیفه اصلی این هواپیماها حمل محموله‌های پستی و مسافر بود.

میتل‌هولتسر در سال ۱۳۰۳ خورشیدی ـــ به ایران آمد، او از طرف شرکت هواپیمایی یونکرس مأموریت یافته تا خطوط هواپیمایی ایران را در دوره قاجار بررسی کند،‎ هولتسر در پروازش از سوئیس، کشورهای ایتالیا، یونان، ترکیه و عراق را پشت سر گذاشته تا به ایران رسید‎.

هولتسر از کرمانشاه به ایران وارد شد و با گذر از همدان و قزوین ـــ خود را به تهران رساند، او همچنین به انزلی رفته و با گذر از قم، کاشان، اصفهان و شیراز به بوشهر رسیده و در این راه ـــ عکس‌های پرشماری گرفت؛ عکس‌هایی که داده‌های دست اولی از شیوه زیست ایرانیان در دهه‌های نخست سده بیستم، شهرهای ایران و بناهای تاریخی ایران واگویه می‌کنند.

آنچه در کتاب سفر به ایرانِ میتل‌هولتسر توجه خواننده را جلب می‌کند، نثر دشوار و گاه بس شاعرانه نویسنده است، این نثر ریشه در شیوه اندیشه و نگاه رومانتیک او به مشرق زمین از یکسو و نگرش صنعت‌محور او از سوی دیگر دارد، در همان آغاز کتاب او ایران را گهواره بشریت عنوان می‌کند و با نگاهِ رومانتیک به شرق و ایران به دنبال آن است که گوشه‌های شگفت‌انگیز از زندگی مردم ایران را نشان دهد، هرچند یکسره از بایستگی ساخت راه‌های هوایی برای کوتاه کردن فاصله‌های طولانی شهرهای ایران سخن به میان می‌آورد.

او در بخشی از کتاب خاطرات خود چنین می‌نویسد:

برای آنکه تصویری صحیح از زندگی مردم ایران ارائه کنم، بی‌تردید باید زبان فارسی را کامل یاد بگیرم و چندین سال با مردم طبقات مختلف این کشور ارتباط داشته باشم، هر تازه‌واردی در برابر فرهنگ کنونی متنوع ایرانی شگفت‌زده می‌شود، فراوانی، تنوع این فرهنگ غنی هر مشاهده‌گری را مسحور خود می‌کند … ایران، این سرزمین کهن با تاریخی افتخارآمیز تا همین چندی پیش به خوابی طولانی فرورفته بود و در حالی که در غرب عصر فرهنگی جدیدی آغاز شده بود، در ایران همان شرایط کهن وجود داشت.

ترکیب کارها و دستاوردهای میتل هولتسر خیلی جالب و درخور توجه‌اند، ظاهرا دست کم یک مستند دربارش ساخته شده و از فیلمبرداری های پروازش به تهران هم مستندی ساخته است.

میتل هولتسر در ۹ می ۱۹۳۷ میلادی ـــ هنگام بالا رفتن از کوه، در حادثه‌ای در کوهی واقع در استان اشتایرمارک اتریش ـــ در سن ۴۳ سالگی درگذشت.

این آخرین جمله‌ی میتل هولتسر ـــ در کتابَش است: تاریخ حوادث اخیر به ما آموخته است که ترقی و رشد ایران تنها با اتکا به نیروهای درون ایران امکان‌پذیر است، زیرا رقابت بین روسیه و انگلیس بزرگترین مانع بر سر راه ترقی ملت ایران است.

یادش گرامی.