نبرد آرامش دوستدار, نبرد من نبود
مجید نفیسی
سه روز پیش آرامش دوستدار فیلسوف در نودسالگی در کلن درگذشت. در ایران با نامش آشنا بودم و پس از اینکه به تبعید آمدم سلسلهی مقالاتش در نقد "امتناع تفکر در فرهنگ دینی" ایرانیان بویژه مسلمانان را در مجلات ایرانیان خارج از کشور خواندم.
بردگی فکری یا بقول کانت "عدم بلوغ فکری"، که از "عدم جرات به اندیشیدن" برمیخیزد، خصیصهی فکری بیشتر فرهنگسازان پیش از عصر روشنگری است و منحصر به مسلمانان یا دیگر دینداران نیست و شامل حال بسیاری از دینناباوران عصر ما هم میشود که از مرامهای زمینی خود مذاهبی آسمانی ساختهاند.
پس منحصر کردن انتقاد به دین بویژه اسلام و فیلسوفان مسلمان از چیست؟ این است که میگویم نبرد آرامش دوستدار, نبرد من نبود. من با بردگی فکری در هر شکل آن مخالف هستم و اگر چه خود را خداناباور میدانم ولی لبهی انتقاد را متوجهی ادغام دین و دولت میکنم نه دینداری. نبرد من برای تفکیک دین از دولت و برقراری آزادی دینی و بیدینی است نه لغو دین که یک امر شخصیست. آرامش دوستدار از اهمیت تفرد میگفت ولی در عمل جانب بردباری با دینداران را نگاه نمیداشت. یادش گرامی باد که خود یکی از فرهنگسازان ما بود.
سیم اکتبر دوهزاروبیستویک
منیره برادران:
مجید جان کاملا با نظرت موافقم.
زنده باشی
با درود
منیره
ناصر زراعتی:
عالیست مجید عزیز
زنده باشی
پیمان وهابزاده:
بسیار درست نوشتی مجید عزیز. درود بر شما
پیمان
نورا بیانی:
تاملبرانگیز و بسیار خوب است. سپاس
Moin Heydari:
Wonderful approach.
Love you
Moin
فریده ابلاغیان:
درود مجید جان. امیدوارم تندرست باشی.
با مطلبی که نوشتی موافقم. درست میگی.
شاد باشی.
سعید رهنما:
مجید جان،
ضمن ادای احترام به زنده یاد آرامش دوستدار، با تمام نکاتی که طرح کرده ای، کاملا موافقم. موفق باشی
سعید
Mohammad:
Thanks dear Majid for this and the other links to/about Doostdar. Although only superficially familiar with this work, I agree with your succinct take on perhaps the defining aspect of this thought. Just a minor comment: I expect you/we are against slavery in all its forms (not just the intellectual); whether we in fact succumb to it in this or that form is of course another matter.
Nayereh Tohidi:
Very well-said dear Majid, I agree!
Best,
Nayereh