قلعه و یا  ارگ مورچه خورت حوادث تاریخی زیادی را پشت سر گذاشته که از مهم ترین ترین آن ها می توان به ایفای نقشی استراتژیک در حین نبرد نادر شاه افشار با افغان های شورشی و سرکوب موفقیت آمیز آن ها در سال 1143 قمری اشاره کرد.

گمانه زنی ها درباره تاریخ دقیق ساخت قلعه بسیار است اما اکثریت آرا بر این عقیده هستند که به احتمال زیاد در قرن نهم هجری این ارگ بنا شده است؛ برخی از تاریخ نگاران اما آن را به دوره های پیش از صفویان متعلق می دانند.

این ارگ به‌صورت یک قلعه خشتی بزرگ با برج و باروهای بلند فضایی در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال اصفهان و در قلب روستای  مورچه خورت قرار دارد که حدود ۳۰ هزار مترمربع وسعت این قلعه است. این قلعه ۲ دروازه و ۸ برج تدافعی دارد که در بخش فوقانی دیوارها، روزنه‌ها و تیرکش‌هایی ایجاد شده‌است. از طریق ورودی‌های تعبیه شده در ۲ برج اصلی حصار در شمال و غرب مجموعه، علاوه بر بالا بردن ضریب ایمنی، دسترسی آسان به درون قلعه را ممکن می‌سازد. در گذر از ورودی جنوبی قلعه و عبور از کنار بقعهٔ امامزاده علی که گنبد فیروزه‌ای آن از تمامی نقاط قلعه می‌درخشد، ساباطی وجود دارد که فضایی است برای آنان که در گرمای طاقت‌فرسای کویر به دنبال پناهی می‌گردند.

نکته جالب وجود تابلویی از  اقدامات عمرانی سپاه ترویج و آبادانی مربوط به قبل از انقلاب در نزدیکی قلعه است که با وجود گذشت  بیش از 45 سال همچنان پایدار مانده است.

نمایش گالری در اندازه بزرگ