خبرگزاری هرانا – در روز ۱۴۰۴/۰۳/۲۹ در ششمین روز از درگیری‌ نظامی میان ایران و اسرائیل، مناطق مختلفی در ایران هدف حملات قرار گرفتند. این درگیری که از بامداد جمعه ۲۳ خرداد با حملات هوایی اسرائیل به خاک ایران آغاز شده تاکنون به ۲۱ استان کشور گسترش یافته است. بر اساس گزارشات منتشر شده، در جریان حملات امروز دستکم ۱۰ تن کشته شدند. با این احتساب، طی شش روز اخیر شمار کل مجروحان و کشته شدگان به ۱۹۶۸ تن رسید. این آمار شامل ۶۳۹ کشته و ۱۳۲۹ مجروح است.

ابعاد جغرافیایی و سیر رویدادها

در ادامه حملات نظامی اسرائیل به خاک ایران، امروز شماری از زیرساخت‌ها و تأسیسات در استان‌های زنجان، فارس، تهران، اصفهان، همدان، البرز، آذربایجان شرقی، سمنان، کرمانشاه، مازندران، خوزستان، ایلام، قم، بوشهر، گیلان و قزوین، مورد حمله قرار گرفتند. امروز تهران در صدر حملات قرار داشت.

روز گذشته سخنگوی جمعیت هلال احمر اعلام کرد که از ابتدای حملات اسرائیل تاکنون ۲۱ استان درگیر شده اند.

آخرین آمار از تلفات و خسارات انسانی تا این لحظه

از زمان شروع حملات اسرائیل به ایران صدها شهروند نظامی یا غیرنظامی کشته یا زخمی شدند. نظامی یا غیرنظامی بودن شمار قابل‌توجهی از قربانیان انسانی مورد اشاره در این گزارش، همچنان در دست بررسی است.

روز گذشته هرانا در گزارش جمع بندی پنج روز نخست درگیری‌ها از مرگ و مصدومیت ۱۹۱۱ خبر داده بود اما این خبرگزاری امروز در پی بررسی و مستند کردن بخش جدیدی از اطلاعات و اسناد دریافتی، ۴۷ کشته و مجروح دیگر را به عنوان تلفات انسانی پنج روز نخست خود لحاظ کرد؛ این میزان شامل مرگ چهار کودک نیز است.

علاوه بر ۱۹۵۸ خسارات جانی روزهای گذشته، امروز نیز دستکم ۱۰ تن دیگر در ایران جان خود را در پی حملات اسرائیل از دست دادند؛ همزمان مرکز اطلاع رسانی پلیس در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که در پی حملات امروز اسرائیل به ستاد فراجا، تعداد نامشخصی از نیروهای این ستاد زخمی شده‌اند. با این احتساب، به روایت هرانا که متکی به شبکه داوطلبان و سایر گروههای غیردولتی است، مجموع زخمی‌ها و کشته شدگان ناشی از حملات اسرائیل تا زمان انتشار این گزارش به دستکم ۱۹۶۸ تن رسیده است.

کشته‌شدگان و مجروحان امروز

به روایت منابع غیردولتی تا زمان تنظیم این گزارش مجموعا ۱۹۶۸ شهروند نظامی یا غیرنظامی کشته یا زخمی شدند از قرار:

* غیرنظامیان
کشته‌شده: ۲۶۳
مجروح: ۳۳۵

* نظامیان
کشته‌شده: ۱۵۴
مجروح: ۱۲۶

*نامشخص
کشته‌شده: ۲۲۲
مجروح: ۸۶۸

*کل کشته‌شدگان: ۶۳۹
*کل مجروحان: ۱۳۲۹

*مجموع تلفات انسانی: ۱۹۶۸نفر

بررسی دقیق منابع مختلف غیردولتی، تلفات انسانی در ایران را ۱۹۶۸ تن مستند می‌کند، اما روز گذشته علی موسوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن اعلام کرد که تاکنون نزدیک به ۱۵۰۰ نفر در حمله اسرائیل به ایران کشته و زخمی شده‌اند. وی آمار دقیقی ارائه نداد اما گفت ۲۲۴ غیرنظامی از جمله ۲۰ کودک کشته شده‌اند. این در حالی است که روز دوشنبه وزیر بهداشت اعلام کرده بود در چهار روز ابتدایی حملات، ۱۸۰۰ تن در ایران مصدوم شدند.

ظهر روز گذشته نیز سخنگوی جمعیت هلال احمر اعلام کرد که “تا این لحظه ۱۴۵ مصدوم توسط هلال احمر به بیمارستان‌ها منتقل و ۷۵ نفر در محل حادثه درمان شدند.” همچنین سخنگوی دولت گفت که حملات اسرائیل به مصدومیت ۱۲۰ کودک و زن منجر شده است.

پیشتر نیز حسین کرمان‌پور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در یک پست در شبکه های اجتماعی مدعی شده بود در ۶۵ ساعت نخست حمله اسرائیل به ایران ۱۴۸۱ مصدوم و کشته شدند. او گفت “بیش از ۹۰ درصد این افراد غیرنظامی بودند”. آقای کرمان‌پور مدعی شد از این تعداد ۵۲۲ تن ترخیص شده اند. این مقام درمانی کشته شدگان را ۲۲۴ تن و مجروحان را ۱۲۵۷ اعلام کرد.

اختلال فراگیر در زندگی شهروندان؛ ایران زیر سایه جنگ و بی‌نظمی

با تداوم حملات نظامی اسرائیل به خاک ایران، ابعاد غیرنظامی این درگیری‌ها روزبه‌روز گسترده‌تر می‌شود. اکنون دیگر نه‌تنها مناطق هدف‌گرفته‌شده، بلکه سراسر کشور درگیر تبعات زنجیره‌ای این بحران است؛ از کمبودهای حیاتی گرفته تا فروپاشی نظم خدمات شهری و رهاشدگی گروه‌های آسیب‌پذیر. گزارش‌های میدانی و روایت‌های شهروندان از نقاط مختلف کشور که به هرانا رسیده، تصویر روشنی از عمق فاجعه انسانی و ناکارآمدی ساختارهای حمایتی ترسیم می‌کند.

بانک‌ها، بی‌پاسخ به نیازهای فوری

اختلال در عملکرد بانک‌ها و نبود نقدینگی، یکی از اصلی‌ترین چالش‌های جاری است. به گفته شهروندان، در بسیاری از شعب بانکی سقف پرداخت پول نقد به یک میلیون تومان محدود شده؛ رقمی که برای هزینه‌های روزمره خانواده‌ها، به‌ویژه در شرایط بحران، کفایت نمی‌کند. دستگاه‌های خودپرداز نیز عمدتاً خالی‌اند و شهروندان بدون امکان خرید اینترنتی، در تأمین مایحتاج اولیه خود مانده‌اند. به‌علاوه از کار افتادن شبکه‌ی بانکی بانک‌های سپه و پاسارگاد در نتیجه‌ی حمله‌ی هکری، موجب انسداد مالی و استیصال بسیاری از شهروندان شده است.

حمل‌ونقل عمومی و هزینه‌های غیرقابل‌تحمل

در استانهای متاثر از درگیری ها، رفت‌وآمد بین شهری تقریباً فلج شده است. اتوبوس‌ها و وسایل حمل‌ونقل عمومی کمیاب شده‌اند و کرایه‌ها، در صورت موجود بودن، آن‌چنان افزایش یافته‌اند که برای بسیاری غیرقابل‌پرداخت است. شهروندی از تهران که برای رسیدن به خانواده‌اش در گیلان تلاش می‌کرد، گفت: «برای سه نفر، قیمت سواری شده بود ۸ میلیون. مگر حقوق کارمند چقدره؟»

سالمندان، بیماران، و معلولان در انزوا

شهروندان سالمند، معلول یا نیازمند مراقبت، جزو نخستین قربانیان بی‌توجهی نهادی در این بحران‌اند. پیام‌های متعددی از شهروندانی که اقوام‌شان در خانه تنها مانده‌اند، حاکی از درماندگی عمومی است. یک کاربر ساکن خارج کشور نوشت: «پدر دوستم آلزایمر داره و در تهران تنها مونده. کسی نیست ببرتش، مادرم هم با ویلچر تنهاست.» خدمات درمانی نیز با اختلال مواجه شده؛ داروهای حیاتی کمیاب‌اند و روند درمان بیماری‌های خاص متوقف یا ناپیوسته شده است.

صف، جیره‌بندی، و اضطراب

مغازه‌ها یا تعطیل‌اند یا با قفسه‌های خالی مواجه شده‌اند. یک شهروند در تهران گفت: «نوار بهداشتی جیره‌بندی شده». شهروندی در مورد شرایط رشت روایت کرد: «نون نیست یا باید توی صف‌های چند ساعته وایستی. مردم به جان هم می‌افتن سر یه قرص نان.» افزایش ناگهانی قیمت اقلام خوراکی نیز فشار مضاعفی وارد کرده؛ قیمت برخی اقلام اساسی در کمتر از یک هفته دو برابر شده است.

اجبار به کار در سایه بمباران

در برخی مناطق مانند منطقه ۱۸ تهران که دستور تخلیه داده شد، کارگاه‌ها و شرکت‌ها همچنان فعال‌ بودند. در این منطقه صنایعی به‌صورت ۲۴ ساعته با شیفت‌بندی کاری کار می‌کنند. کارگران، با وجود تهدید بمباران، ناگزیر به حضور در محل کارند. «موقع بمباران منطقه ۱۸ دوستم از ۴ صبح شیفت کاریش در شرکتی در همان منطقه شروع می‌شد و تعطیلشان نکردند» این روایت یکی از صدها نمونه‌ای است که از فقدان حمایت قانونی از نیروی کار در شرایط جنگی خبر می‌دهد.

مهاجرین افغان: دوگانه‌ تبعیض و قربانی شدن

مهاجرین افغانستانی نه‌تنها از خطر حملات مصون نمانده‌اند، بلکه با فشارهای مضاعف مواجه‌اند. بسیاری از آن‌ها به جاسوسی متهم شده یا از دریافت کمک‌های اولیه محروم مانده‌اند. روایت‌ها نشان می‌دهد در برخی موارد، حتی اجازه ورود به پناهگاه‌ها به مهاجرین داده نشده است.

حیوانات خانگی؛ قربانیان خاموش بحران

در نبود هیچ ساختار حمایتگر، حیوانات خانگی نیز در میانه جنگ تنها مانده‌اند. جابه‌جایی آن‌ها دشوار و پرهزینه است و بسیاری از صاحبان‌شان یا ناچار شده‌اند آن‌ها را رها کنند یا با وجود خطر، در مناطق ناامن باقی بمانند. یک شهروند به هرانا در این رابطه گفت «سه تا گربه دارم، نمی‌تونم بذارمشون و برم. ولی هیچ‌کس هم نمی‌پرسه کجا می‌تونم برم با حیواناتم.»

سربازان؛ نیروی ارزان‌قیمت در جهنم بی‌نام‌ونشان

سربازان وظیفه، که عمدتاً در مأموریت‌های نظامی نقشی ندارند، به شکل اجباری در وضعیت جنگی نگه داشته شده‌اند. تعداد نیروهای کادری کاهش یافته و شیفت‌های اجباری سربازان افزایش یافته است. در جریان حمله به ستاد فرماندهی پلیس فاتب، تعدادی از سربازان جان باختند اما هیچ اشاره‌ای به آنان در رسانه‌های رسمی نشد. به گفته یک منبع محلی: «دوست من سرباز اونجا بود، کشته شد. نه اسمی آوردن، نه عزاداری‌ای. فقط تهدید کردن که اگه نیایید، غیبت در شرایط جنگی می‌زنیم.»

انزوای ارتباطی و اضطراب‌های فراملی

اختلال اینترنت و قطع پیام‌رسان‌ها، به‌ویژه در مناطق مرکزی، ارتباط خانواده‌ها با خارج از کشور را مختل کرده است. خانواده‌هایی که فرزندان یا والدین‌شان در اروپا، کانادا یا کشورهای همسایه‌اند، در بی‌خبری مطلق‌اند. موجی از اضطراب بر فضا حاکم است: «خواهرم در هلنده، پدر و مادرم پیر و تنها در تهران موندن. نه راهی دارم کمک‌شون کنم، نه تماسی برقرار می‌شه.»

تبلیغات رسمی و فقدان اطلاع‌رسانی

رسانه‌های حکومتی همچنان به بازتاب فعالیت‌های نظامی و تبلیغاتی مشغول‌اند، بدون آن‌که اطلاعات کاربردی در خصوص پناه‌گیری، مسیرهای ایمن، و دستورالعمل‌های نجات منتشر کنند. در حالی که سازمان انرژی اتمی جهانی درمورد آلودگی هسته‌ای ناشی از بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرده، در شهرهای نزدیک به این تاسیسات هیچ گونه آموزش و اطلاع‌رسانی پیشگیرانه‌ای انجام نمی‌شود؛ حتی هیچ گزارش قابل اطمینانی از سطح آلودگی منتشر نمی‌شود. شهروندان می‌گویند تنها راه دریافت اطلاعات، پیام‌های پراکنده در شبکه‌های اجتماعی یا تماس‌های تلفنی پراسترس است.

اختلال در ارتباطات وحملات سایبری؛ پیامدهای ثانویه

از روز اول حملات، اختلال در اینترنت ایران روئیت شد با اینحال امروز “نت بلاکس” که وضعیت دسترسی به اینترنت در جهان را رصد می‌کند، نوشت: داده‌های زنده نشان می‌دهد که اینترنت سراسری در ایران تقریباً به‌طور کامل قطع شده است.

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طی اطلاعیه ای محدودیت اینترنت در ایران را تایید کرد و مدعی شد که این اقدام برای جلوگیری از سوء استفاده اسرائیل، از شبکه‌ی ارتباطی کشور برای اهداف نظامی است.

در اواخر روز جاری نیز، برای دقایقی پخش زنده صدا و سیما دچار اختلال و هک شد. روابط عمومی صدا و سیما با تایید این موضوع آن را اقدامی از سوی اسرائیل اعلام کرد.

امروز شهروندان زیادی در گفتگوی خود با هرانا از دریافت پیامک های کوتاه مشکوک که حاوی لینک های آلوده بود خبر دادند.

از سوی دیگر، روز جاری یک گروه هکری با سابقه حملات سایبری به اهداف ایرانی، با اجرای حمله‌ای گسترده موفق به سرقت بیش از ۹۰ میلیون دلار رمزارز از شرکت نوبیتکس، بزرگ‌ترین پلتفرم رمزارز ایران شده‌ است.

بازداشت ها و برخوردهای امنیتی

رسانه های دولتی امروز از بازداشت ۲۱ تن به دلیل فعالیت در فضای سایبری خبر دادند. این میزان شامل پنج تن در خرم‌آباد، بروجرد و دورود، یک تن در شهرستان رزن، ۱۰ تن در تاکستان، البرز، بوئین‌زهرا و آوج، دو تن در بوکان، یک تن در قزوین، یک شهروند درگچساران و شماری در ایلام است.

با احتساب بازداشت شدگان جدید، شمار شهروندانی که به دلیل فعالیت در فضای سایبری و نشر محتوا در زمینه حمله اسرائیل به ایران طی شش روز اخیر بازداشت شدند به ۱۶۰ تن رسید.

همچنین امروز روابط عمومی سپاه ناحیه زرندیه، از بازداشت شماری در این شهر خبر داد و آنها را “عوامل مرتبط با اسرائیل” عنوان کرد. تعدادی شامل یک تبعه کشور افغانستان در شهرری، یک تن در سقز، چهار تن در قصرشیرین و یک تن در استان البرز به اتهام همکاری با اسرائیل بازداشت شدند.

شماری نیز در شهر های، کرج، اراک، بهارستان به اتهام جاسوسی برای اسرائیل بازداشت شدند.

همچنین یک کانال نزدیک به سپاه پاسداران تصویری از بازداشت دو تن در تهران منتشر کرد و مدعی شد که این افراد “که پهپادهایی را به سمت شهر شهریار پرتاب کرده بودند”. از سوی دیگر دو تن در شهرستان پیشوا و یک تن در محله نواب در تهران، به اتهام تولید پهباد برای اسرائیل بازداشت شدند. شماری نیز در استان های تهران و البرز که با وانت پهباد حمل می‌کردند دستگیر شدند.

کانال های نزدیک به نهادهای امنیتی همچنین اعلام کردند که ۱۸ تبعه افغانستان درحال ساخت پهپاد در مهرآباد مشهد، قبل از اجرای عملیات توسط ماموران وزارت اطلاعات دستگیر شدند.

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران اعلام کرد که شش زن متهم به جاسوسی برای اسرائیل، در حین خروج از کشور در قصرشیرین توسط ماموران سازمان اطلاعات بازداشت شدند.

فرمانده کل انتظامی کشور نیز از بازداشت چهار تن خبر داد. وی بدون اشاره به محل بازداشت، آنها را به ” تروریست بودن” متهم کرد و گفت که این افراد در درگیری با نیروهای پلیس زخمی شدند.

ادامه حملات اسرائیل به زیرساخت‌های غیرنظامی ایران در ششمین روز

حملات اسرائیل در ششمین روز خود مناطق غیر نظامی و زیرساختی در شهرهای تهران، ایلام، فردیس، کرج، شهر قدس، چالوس، تبریز، شاهرود، زنجان، قزوین، ابهر، شهریار، را مورد اصابت قرار داد. در این میان پژوهشکده منابع پارسیان در زنجان، مرکز تحقیقات هسته ای تهران، مجتمع پتروشیمی ایلام، فرودگاه‌ هایی در کرمانشاه، تبریز، کرج و مناطقی حوالی انبارهای سوخت استان البرز و کارگاه تولید سانتریفیوژ تسا در کرج از جمله مناطق غیرنظامی و زیر ساختی هستند که امروز مورد حمله قرار گرفتند.

تفکیک محلات و مناطقی تهران که امروز مورد حمله قرار گرفتند عبارت است از؛ پیروزی، سبلان، صیاد، پونک، گرمدره، اتوبان باقری، منطقه ۱۸، خیابان دماوند، جاده لواسان، اقدسیه، جردن، بزرگراه کردستان، ونک، کاووسیه، نوبنیاد، خیابان سئول، منطقه ۲۲، چیتگر، شهران، فاز ۲ و ۸ پردیس، اتوبان صدر، پیروزی، اتوبان بابائی، تهرانپارس، افسریه، خیابان سیمون بولیوار، لویزان.

همچنین روز جاری شهرهای ابهر، شیراز، پرند، اصفهان، همدان، گرمدره، تبریز، شاهرود، کرمانشاه، تهران، ورامین، رودهن، نامشخص، اهواز، رباط‌کریم، دزفول، اندیمشک، قلعه حسن خان، ایلام، قم و بوشهر شاهد درگیری پدافند هوایی با پرتابه های متخصام بودند.

در کنار مناطق غیرنظامی، امروز پادگان جانبزرگی شهرری، زاغه مهمات موشکی در منطقه سرخه حصار تهران، پادگان هایی در پرند، مجتمع بیدگنه در ملارد، تاسیسات نظامی در پارچین، دانشگاه امام حسین وابسته به سپاه پاسداران، پادگان زین الدین ابهر، پادگان سپاه در دروازه قرآن تهران، پادگان امام حسن و چند مقر نظامی در کرمانشاه، ساختمان فرماندهی فراجا در نزدیکی میدان ونک، قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران و پایگاه میثمی کرج نیز شاهد حملات اسرائیل بودند.

امروز قرارگاه پدافند هوایی کشور اعلام کرد: از ابتدای درگیری های نظامی تاکنون، ۶۱ هواپیمای بدون سرنشین و موشک کروز را منهدم کرده است.

تاکید بر پایبندی به ضروریات

با گسترش پیامدهای میدانی حملات، آسیب به زیرساخت‌های غیرنظامی و اختلال در خدمات امدادی و درمانی نیز افزایش یافته است. این شرایط، ضرورت رعایت دقیق الزامات حقوق بشردوستانه، از جمله اصل احتیاط، تناسب، و تفکیک اهداف را بیش از پیش آشکار ساخته است.

تأکید بر تضمین دسترسی ایمن و بدون مانع به کمک‌های اضطراری و حمایت از جمعیت غیرنظامی، از سوی نهادهای بین‌المللی و مدافعان حقوق بشر بار دیگر تکرار شده است. در عین حال، خطر استمرار حملات فاقد تمایز و بی‌توجه به موقعیت غیرنظامیان، چالشی جدی برای مشروعیت اقدامات نظامی طرفین محسوب می‌شود.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ضمن ادامه رصد تحولات میدانی، بر لزوم انجام تحقیقات مستقل، مستندسازی دقیق موارد مشکوک به نقض، و پیگیری پاسخگویی حقوقی همه طرف‌ها تأکید کرده است.