نوش‌آباد (انوش‌آباد قديم) واقع در هفت کيلومتري شمال شهر کاشان است. وجه تسميه اين شهر به زمان ساسانيان برمي‌گردد: «انوش‌آباد، اين ديه را از بهر آن بدين نام کردند که يکي از اکاسره (ساسانيان) بدان ناحيت بگذشت، به چشمه‌اي که آنجاست فرود آمد آن چشمه و موضع را خوش يافت. بفرمود تا بدانجا ديهي بنا نهادند و انوش‌آباد نام کردند». اين شهر داراي ديدنيهاي تاريخي است که مهم‌ترين آنها شهر زيرزميني با نام اويي، مسجد جامع، برج خشتي ديده‌باني جلوخان و... مي‌باشد.
 
اويي که نام شهر زيرزميني نوش‌آباد است برگرفته از لفظي است که اهالي اين روستا به هنگام صدا کردن يکديگر از آن استفاده مي‌کنند و جالب است بدانيد که هنوز اين لفظ  در بين آنها رايج است.
 
براي ورود به اويي از دو ورودي مي‌توان استفاده کرد. اين وروديها پله‌هاي آب انبارهاي قديمي شهر هستند؛ ورودي 1 و 2. قابل ذکر است که اين دو ورودي از زير به يکديگر راه ندارند و کاملاً جدا مي‌باشند و هر کدام محدوده‌اي را در بر مي‌گيرند. ناگفته نماند که به علت تنگي دالانها و کوتاهي سقف افراد قد بلند و درشت هيکل به عنوان مثال از ورودي يک نمي‌توانستند وارد شوند.
 
تاريخچه اين شهر زيرزميني به اواخر دوره ساسانيان و اوايل اسلام مربوط مي‌شود و فلسفه وجودي­ ساخت آن پناهگاهي براي هجوم دشمنان بوده تا موقتاً خود را ازچشم دشمنان مخفي کنند همچنين اين مکان در فصل گرما حکم زيرزمين خنکي را داشته تا مردم به آن پناه ببرند که براي اين منظور تا دوره قاجاريه از آن استفاده مي‌کرده‌اند.

منبع:  حسن بن محمدبن حسن قمی، تاریخ قم، ترجمه حسن بن علی بن حسن عبدالملک قمی، تصحیح استاد سید جلال‌الدین تهرانی. تهران، توس، ۱۳۶۱، ص۷۷.

عکسها برگرفته از سایت : www.nooshabad.ir

نمایش گالری در اندازه بزرگ