آسو:
کیان ثابتی
*به مناسبت سالگرد درگذشتِ روفیا سلوکی
«خفه نمیشم! اگر دلتون پول میخواد، برید راه دیگهای پیدا کنید. من مالالتجاره نیستم که بخواهید روی من خرید و فروش کنید! آن زمانی که مردها حقوق زنها را پایمال میکردند، گذشت. امروز دورهی آزادیِ زنان است.» این دیالوگ معروف روفیا، بازیگر نقش پروین، دختر حاجی در فیلم «شبنشینی در جهنم» (۱۳۳۶) ساختهی موشق سروری است. شمایلی که روفیا از دختر یک حاجیبازاریِ سنتی و مذهبی ارائه داد، تصویری جدید از یک زنِ مستقل و امروزی در ایرانِ آن روزگار به شمار میرفت.
روفیا در اوایل دههی ۱۳۳۰ پا به عرصهی سینما گذاشت و پس از دوازده سال در اوج محبوبیت و شهرت سینما را کنار گذاشت. او سالها پیش از آذر شیوا در اعتراض به وضعیت زنان در سینمای ایران با هنرپیشگی وداع کرد.
روفیا، با نام خانوادگیِ «سلوکی»، پس از اولین حضورش در نقش فرخلقا در فیلم «امیر ارسلان نامدار»، ساختهی شاپور یاسمی، به «فرخلقای سینمای ایران» شهرت یافت. از او بهعنوان یکی از زیباترین زنان هنرپیشهی پیش از انقلاب نام میبرند. خال سیاه زیر گونهی او به «خال روفیایی» معروف بود و دخترانِ جوان خالهایی شبیه آن بر چهره میگذاشتند.
زندگی خانوادگی روفیا سلوکی
روفیا سلوکی در ۱۴ فروردین ۱۳۰۹ در روستای شیشوان عجبشیر در آذربایجان شرقی به دنیا آمد. برخی منابع فارسی نام اصلی او را «ماه جهان» ذکر کردهاند اما نزدیکان وی این نام را تأیید نمیکنند و همه او را «روفیا» مینامند.
برادرزادهی روفیا میگوید که او چهرهای جذاب و زیبا داشته است و شاید به همین دلیل نشریات او را «ماه جهان» مینامیدهاند. او به یاد میآورد که مادر روفیا در خانه دخترش را «رفعت» صدا میکرده است.
شاید شهرت یافتن روفیا به «ماه جهان» معلول پوستر فیلم «امیر ارسلان نامدار» است که در آن نام او «ماه جهان» ثبت شده است. اما این اسم در پوستر فیلمهای بعدی او تکرار نشد.
برو به آدرس
نظرات