ایران اینترنشنال: بازنشر یک گزارش روزنامه گاردین در رسانههای اجتماعی که به تبوتاب جوانان برای گردشگری «نسبتا آزاد» در جزایر و کوهستانهای جنوب ایران به سبک «هیپی»ها پرداخت، موضوع بومگردی، سفرهای ماجراجویانه و پیامدهای آن برای محیط زیست و فرهنگ سنتی را به مرکز توجه بازگرداند.
در حالی که رشد این صنعت «تازهوارد» به حوزه گردشگری ایران طی سالهای گذشته با بودجه دولتی موجب تاسیس دستکم دو هزار اقامتگاه در سراسر کشور شد؛ اکنون به گفته جامعه حرفهای این اقامتگاهها با خطر تعطیلی مواجه شدهاند.
تصاویر و متن گزارشی که گاردین اواخر اسفندماه سال گذشته از جنوب ایران منتشر کرد، طی روزهای گذشته در توییتر همرسانی شد و موضوع گردشگری با سبک بومگردی را دوباره زنده کرد.
این گزارش به مسافرت جوانان به جزایر هرمز، هنگام، قشم و لارک در جنوب اشاره کرد و نوشت این سبک گردشگری به دلیل جو «نسبتا آزاد» برای نسل جوان مورد توجه قرار گرفته است.
این روزنامه در آغاز گزارش خود جنوب را هممعنای «یک سفر پرماجرا، تنفس هوای تازه و احساس آزادی» توصیف کرده است.
گاردین درباره دلیل سفر جوانان به این مناطق نوشت: «در اینجا، آنها از همراهی سایر ایرانیان با افکار متفاوت و امنیت نسبی برای داشتن آزادیهای شخصی خود برخوردارند.»
شور و شوق بومگردی با وام دولتی
موضوع سفرهای ماجراجویانه و همچنین سبک گردشگری «ارزان قیمتی» که از آن به عنوان بومگردی یاد میشود طی سالهای اخیر با افزایش تولیدات تصویری از مناطق «کمتر دستخورده» ایران در رسانههای اجتماعی جهان رونق یافت.
این موضوع به خصوص به دلیل نیاز به سرمایهگذاری کمتر در شرایط تحریم و وضع بد اقتصادی مورد توجه کارجویان کمتجربه محلی و همچنین سازمانهای دولتی قرار گرفت.
همزمان با شوق شهروندان محلی و بخش خصوصی برای دست بردن در معماری بناهای قدیمی و سنتی و تبدیل آنها به مهمانسرا و اقامتگاه گردشگری، وامهای ۱۰۰ میلیون تومانی دولت، این شور را بیشتر کرد.
مهرماه سال گذشته حسین اربابی، معاون وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، گفته بود: «ما ۳۸ هزار روستای دارای دهیار و شاکله حاکمیتی داریم؛ هر روستا حداقل به یک اقامتگاه بومگردی نیاز دارد.»
دبیر هیات موسس اقامتگاههای بومگردی تیرماه ۱۳۹۷ در گفتوگو با خبرگزاری فارس از این پدیده به عنوان «معضل رشد قارچگونه» یاد کرد و گفت: «پای افرادی به این فرم گردشگری باز شد که با اهداف آن آشنایی ندارند.»
در استانهای شمالی جنگلها و مناطق بکر روستایی مرکز بومگردی طبیعت شده و در استانهایی از جمله آذربایجان شرقی، یزد و فارس بومگردی فرهنگی و تاریخی مورد توجه قرار گرفت.
در اصفهان تنها طی پنج سال، ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷، تعداد اقامتگاههای بومگردی پنج برابر شد.
ماجراجویی در کویر و جنوب
همزمان با بومگردی در مناطق کویری مرکز کشور و حتی جنگلهای شمال طی سالهای گذشته گردشگری ماجراجویانه رونق گرفت و دهها تور خصوصی و ونهای حامل جوانان راهی این مناطق شدند.
اکنون نیز گاردین از تبدیل شدن جزایر و مناطق کوهستانی جنوب به «مرکز اجتماعی جوانان» و تجربه لباس و سبک زندگی و موسیقی محلی و رقص آنها در سواحل گزارش داده است.
در تصاویری که همراه با این گزارش منتشر شده پوشش جوانانی که خود را به سبک «هیپیها» و یا مردم محلی درآوردهاند و به تفریحهایی از جمله موسیقی و رقص و پخت و پز میپردازند به نمایش در آمده است.
«هیپیها» به جریانی از جوانانی در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ در آمریکا خطاب میشود که با هدف پرهیز از دنبالهروی از هنجارهای غالب جامعه و عدم پیروی از فرهنگ سنتی با نمادهای پوششی، فرهنگی، موسیقیایی و گفتاری متفاوت در جوامع ظاهر میشدند.
آنها به دنبال برقراری سبک جدیدی از زندگیهای برابریطلبانه در جوامع ساده بودند. با این حال، برخی کاربران رسانههای اجتماعی به محلی و «هیپی» خطاب شدن سبک این مسافران در ایران انتقاد کردند.
برخی نیز به بیتوجهی و به خطر انداختن فرهنگ بومینشینان با سبک زندگی و پوشش و موسیقی که با آن مناطق تناسبی ندارد اشاره کردهاند.
یک کاربر توییتر در این زمینه نوشته است: «در ضمن اکثر این دوستامون کلا با فرهنگ هیپی که تمایل به زندگی اشتراکی و دوری از از زندگی سودپرستانه بورژوایی و ترک خانه و زندگی خانوادگی هست تناقض شدید دارند. من خودم دیدم شخصی رو که با ماشینگرون قیمت و حساب ده رقمی فاز هیپی بودن گرفته بود.» >>>
نظرات