هرانا:
یازدهم اردیبهشت ماه (۱ می) به عنوان روز جهانی کارگر، فرصتی دوباره برای توجه به وضعیت جامعه کارگری کشور و معضلات پرشمار آنان به خصوص در بحث حقوق و دستمزد، مشکلات صنفی، معوقات مزدی، امنیت محیط کار و همچنین حق تشکیل اتحادیه های کارگری است.
بنا بر گزارش مرکز آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، طی بررسی گزارشهای کارگری منتشر شده در ۱۲ ماه اخیر (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ تا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴)، کشته و مصدوم شدن دستکم ۱۸۳۵۴ کارگر در این مدت در پی حوادث کار توسط رسانهها یا سازمانهای فعال در این حوزه مخابره شده است.
حداقل ۱۶۲۷۳ کارگر در طی یکسال اخیر بر اثر حوادث کار مجروح شدند. طی یک گزارش یا اظهار نظر رسمی در سطح کشوری و استانی مسئولین از زخمی شدن ۱۶۰۰۰ تن خبر دادند، علاوه بر این موارد، ۲۷۳ گزارش دیگر نیز توسط نهادهای مدنی یا کارگری گردآوری و اطلاع رسانی شده است.
دستکم ۲۰۸۱ تن از کارگران نیز در همین مدت در طی حوادث کار جان خود را از دست دادند. مسئولین و نهادهای مربوطه طی یک گزارش رسمی از جان باختن ۲۰۰۰ کارگر خبر دادند، نهادهای مستقل نیز تعداد ۸۱ مورد جان باختن کارگران که در اظهار نظر مسئولین مورد اشاره قرار نگرفته بود را جمع آوری و بروزرسانی کردند.
کارگران سال غم انگیزی را در دوره گزارشگری این گزارش شاهد بودند، از جمله در شامگاه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳، انفجاری مهیب در معدن زغالسنگ شرکت معدنجو واقع در طبس، استان خراسان جنوبی، رخ داد که به عنوان یکی از مرگبارترین حوادث معدنی ایران شناخته میشود. این حادثه ناشی از تصاعد ناگهانی گاز متان در بلوک C معدن بود که منجر به انفجار و گسترش گازهای سمی به بلوک B شد. در زمان وقوع حادثه، ۶۹ کارگر در این دو بلوک مشغول به کار بودند. بر اثر این انفجار، ۵۲ کارگر جان خود را از دست دادند و بیش از ۲۰ نفر دیگر مجروح شدند. گزارشهای رسمی حاکی از آن است که عدم تهویه مناسب، نبود حسگرهای دقیق گاز، و ضعف در نظارتهای ایمنی از عوامل اصلی وقوع این فاجعه بودهاند
از جمله دیگر حوادث تلخ و برجسته سال گذشته میتوان به انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس اشاره کرد. تا زمان تنظیم این گزارش، فعالان کارگری از جانباختن ۴۶ کارگر از جمله سه کارگر زن خبر دادند. همچنین مصدومیت بیش از ۱۲۴۲ نفر توسط رسانههای رسمی گزارش شده است که مشخص نیست چه تعدادی از آنها کارگر بودهاند، با این وجود رئیس کانون بازنشستگان کارگری بندرعباس در اظهاراتی تاکید کرد که عمده قربانیان این حادثه کارگر بودهاند. این تراژدی انسانی در آستانه روز جهانی ایمنی و سلامت کار نشان میدهد که عدم توجه به ایمنی کار نه تنها جان هزاران کارگر را به خطر میاندازد، بلکه خسارات انسانی و اقتصادی جبرانناپذیری بر جامعه تحمیل میکند. این واقعیت اهمیت اجرای جدیتر قوانین و نظارت مستمر بر رعایت اصول ایمنی در محیطهای کاری را دوچندان میسازد.
علیرغم قابل توجه بودن آمارهای فوق باید اشاره کرد به دلیل عدم شفافیت نهادهای متولی و مسئولین در امر اطلاع رسانی عمده موارد مرتبط با حوادث کار به رسانهها راه پیدا نمیکند.
بیشتر کارگران ایران در شرایط فاقد امنیت شغلی و پوشش بیمهای مناسب فعالیت میکنند، کمبود بازرسان و ضعف زیرساختهای ایمنی، ثبت و پیشگیری از حوادث شغلی را با چالش جدی مواجه کرده است.
بر اساس گزارشات گردآوری شده توسط بخش آمار این نهاد، ۲۲.۶۳% این حوادث مربوط به سقوط از ارتفاع، ۱۴.۲۳% تصادف، ۱۰.۵۷% آتش سوزی، ۱۰.۳۷% اصابت جسم سخت، ۸.۸۵% مسمومیت، ۷.۶۲% معادن، ۶.۴۲% گاز گرفتگی، ۶.۳۹% حوادث در کارخانجات، ۶.۱۹% برق گرفتگی، ۲.۴۶% حوادث ساختمانی، ۲.۳۰% حوادث در چاه، ۰.۸۱% انفجار، ۰.۴۹% پتروشیمی و پالایشگاه، ۰.۲۳% نامشخص، ۰.۱۹% دود گرفتگی، ۰.۱۳% حوادث کشاورزی و ۰.۱۳% غرق شدگی را شامل میشوند.
برو به آدرس
نظرات