دادبان:

‌پهلوان رسول خادم، پرویز هادی و تعداد دیگری از نیکوکاران به دیدار خانواده کشته‌شدگان انفجار بندرعباس رفته‌اند. (ویدیو)

بزرگ‌منشی و همدردی در نگاه و حرکات آنان مشخص است؛ با فرزندی که پدر از دست داده، برادری که برادر از دست داده، مادر و پدری که جگرگوشه‌شان را از دست داده‌اند و همسری که پشتیبان خود را از دست داده همدردی می‌کنند.

هنوز بسیاری از خانواده‌ها از اعضای خود خبری ندارند، هنوز داغدید‌گان نمی‌دانند حقیقت چیست در انفجار بندرعباس.

مقامات رسمی در ایران هنوز اطلاعات دقیقی از علت حادثه، شمار نهایی قربانیان و خسارات وارده ارائه نکرده‌اند و اظهارات متناقض مسئولان تنها بر ابهامات افزوده است. در چنین شرایطی، اصل بنیادین «حق بر حقیقت» که در اسناد بین‌المللی حقوق بشری نیز به رسمیت شناخته شده، باید محور مطالبه‌گری شهروندان و رسانه‌ها قرار گیرد.

حق بر حقیقت به معنای حق بازماندگان، خانواده قربانیان و عموم مردم برای دسترسی به اطلاعات دقیق، کامل و غیرتحریف‌شده درباره رخدادهایی است که زندگی و امنیت آن‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این حق، صرفا ابزاری برای دانستن نیست، بلکه لازمه احقاق عدالت، پیشگیری از تکرار فجایع مشابه و پاسخگو کردن مقصران و مسببان است.

در این میان اما نهادهای حاکمیتی در ایران به جای تلاش برای احقاق حق شهروندان بر دانستن حقیقت، اقدام به محدودسازی رسانه‌ها، منع انتشار اخبار در این زمینه و انکار مسئولیت حاکمیت در این فاجعه کرده‌اند. اقدامی که عملا نقض مضاعف حقوق قربانیان تلقی می‌گردد.

حق بر حقیقت نه تنها یک مطالبه اخلاقی، بلکه بخشی از حقوق بنیادین شهروندان در هر جامعه‌ای است. سکوت یا تحریف حقیقت درباره فاجعه‌ای که جان انسان‌ها را گرفته، به معنای نادیده گرفتن‌شان قربانیان، رنج بازماندگان و حقوق ابتدایی خسارت‌دیدگان است.

برو به آدرس