دویچه وله: نخستین تصویرسازی از کتاب شاهنامه به شیوه واقع‌نمایانه و سه‌بعدی در ایران منتشر شده است. آیدین سلسبیلی خالق این کتاب در گفت‌وگو با دویچه وله از چگونگی خلق این شخصیت‌های حماسی به صورت سه‌بعدی می‌گوید.

 

آیدین سلسبیلی خالق کتاب "شاهنامه فردوسی به شیوه واقع‌نمایانه و سه‌بعدی" می‌گوید وقتی با انیمیشن و تصاویر سه‌بعدی آشنا شد تصمیم گرفت داستان‌های ایرانی را به صورت سه‌بعدی درآورد.

او می‌گوید: «محدودیت‌هایی که داشتم باعث شد این مجموعه تصاویر ابتدا کتاب شود ولی با یک دید درازمدت سعی کردم با خلق آثار سه‌بعدی این بستر را فراهم کنم و در آینده نزدیک از این تصاویر در انیمیشن استفاده کنم.»

آیدین سلسبیلی بعد از اتمام مرحله تحقیقات، فاز اجرایی کار شروع شد. از طراحی دستی شخصیت‌ها، لباس‌ها، بناها گرفته تا محیط‌‌هایی که در مجموعه است. بعد از آن کار اصلی اجرا یعنی تبدیل این طرح‌ها به صورت تصاویر سه‌بعدی صورت گرفته است.

این مجموعه تصاویر تا چه حد از تصاویر قدیمی که در نسخه‌های مختلف شاهنامه وجود دارند الهام گرفته شده‌اند؟ آیدین سلسبیلی: سعی کردم یک‌سری از اشتباهاتی که خواسته و ناخواسته در نسخه‌های پیشین شاهنامه وجود داشت را تکرار نکنم. البته این ادعای بزرگی است. درباره نوع زاویه‌بندی‌ها و خلق کاراکترها از تصاویر قبلی شاهنامه هیچ الهامی نگرفتم چون روشی که انتخاب کردم نوین بود و تا حالا چنین تصاویری خلق نشده بودند.

متن کامل شاهنامه نسخه ویرایش شده در مسکو به همراه ۶۶ تصویر در این کتاب منتشر شده است. به گفته آیدسن سلسبیلی باقی تصاویر تولید شده قرار است در نسخه‌‌های آینده منتشر شوند.

تمرکز این شاهنامه روی معرفی شخصیت‌ها و کاراکترهای شاهنامه است. برای این منظور بیش از ۱۵۰ فریم تصویر سه بعدی تولید شده است.

درباره لباس رستم که پوست ببر است جایی در شاهنامه اشاره شده است؟ آیدین سلسبیلی می‌گوید که در داستان‌های شاهنامه از جوشن و لباس جنگی رستم به نام "ببر بیان" یاد شده است. از این "ببر بیان" تعاریف و تفاسیر مختلفی وجود دارد. گفته شده این جوشنی است که از پوست ببر ساخته شده است، در تعابیر دیگر، "ببر بیان" استعاره‌ای از فهم و درایت است.

آیدین سلسبیلی: دلیل شخصی من برای انجام این پروژه تنها یک چیز بود. این که میل نسل جدید را برای دیدن این اثر دوچندان کنم. فکر می‌کنم اگر دوستانی باشند که از امروز کار من را نقد کنند و کارهای قوی‌تر و بهتری انجام دهند، هدف من میسر شده است.

نشر ژرف این کتاب را منتشر کرده است. آیدین سلسبیلی می‌گوید این پروژه در زمان مشخصی طبق قرارداد با ناشر تهیه شد. مرحله اول تحقیات میدانی شامل تصاویر که تا به حال از شاهنامه خلق شده‌اند، استخراج مفاهیم و الگوهای مناسب از اشعار شاهنامه بوده است.

آیدین سلسبیلی: در قسمت‌هایی از تصاویری که خلق کردم نتوانستم جلوی خودم را بگیرم و نظرات شخصی خودم را هم وارد کردم. آرم ضحاک چند مار است که در هم تنیده شده است. ضحاک به عنوان یک‌ دیکتاتور و شخصیتی که در داستان‌های شاهنامه جنایت مرتکب شده، من برایش مظهر جنایت جهانی را در نظر گرفتم. آرم ضحاک از پرچم هیتلر در جنگ جهانی دوم گرفته شده است.

در مقدمه این کتاب به قلم ایدین سلسبیلی آمده که: از نکات مثبت فرهنگ دنیای نوین آن است که می‌کوشد میراث کهن را هر چه بیشتر در قالب‌های تازه‌تری به نسل جدید معرفی کند. این روش سبب می‌شود تا گوهرهای ارزشمند کهن دوباره زاده شده و سطح وسیع‌تری از جامعه را به نور خود روشن کنند.

در مقدمه این کتاب درباره بخشی از منابع مورد استفاده برای تحقیقات آمده که: منابع مورد استفاده شامل نقوش سکه‌های باستانی، کتبیه‌ها، مجسمه‌ها، نقاشی‌ها، پارچه‌ها بودند و البته اطلاعاتی که آن را مدیون تحقیقات انجام شده توسط تاریخ‌شناسان و باستانشناسان هستیم.

اسامی مکان‌هایی که در این نقشه آمده در اشعار شاهنامه به کار رفته است.

 

 

نمایش گالری در اندازه بزرگ