هرانا:

در پی حملات هوایی ارتش اسرائیل در روز دوم تیرماه که زندان اوین نیز به‌عنوان یکی از اهداف مستقیم مورد اصابت قرار گرفت، انتقال گسترده زندانیان به سایر زندان های استان های تهران، در دستور کار سازمان زندان‌ها قرار گرفت. اکثر زندانیان سیاسی بند چهار اوین به زندان تهران بزرگ منتقل شده‌اند. آنها اکنون در شرایط نامناسبی از جمله تراکم بالای جمعیت، کمبود آب آشامیدنی سالم و عدم تفکیک جرائم به‌سر میبرند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در پی تخریب بخشی از زندان اوین به‌دنبال حملات ارتش اسرائیل و انتقال زندانیان به زندان‌های دیگر، شماری از زندانیان سیاسی به زندان تهران بزرگ منتقل شده و با مشکلات فراوانی روبه‌رو هستند.

براساس اطلاعات دریافتی هرانا، مرتضی پروین، عبدالعزیز عظیمی قدیم، محمود اوجاقلو، طاهر نقوی، مهدی محمودیان، ابوالفضل قدیانی، محمدباقر بختیار و حسین شنبه زاده از جمله زندانیان سیاسی هستند که از زندان اوین به زندان تهران بزرگ منتقل شده‌اند.

یکی از نزدیکان طاهر نقوی در تماس با هرانا عنوان کرد که این زندانی سیاسی پس از انتقال به زندان تهران بزرگ بدون برخورداری از رعایت اصل تفکیک جرائم در کنار زندانیان جرایم عمومی نگهداری میشود. به گفته او، “آقای نقوی به همراه دستکم ۱۲۰ زندانی دیگر در یک سالن نگهداری می‌شود، در حالی که ظرفیت اصلی این سالن حداکثر ۴۰ نفر است.”

شوری آب آشامیدنی نیز از دیگر مشکلات زندانیان زندان تهران بزرگ گزارش شده است.

همزمان یک منبع نزدیک به خانواده مرتضی پروین در تماس با هرانا عنوان کرد: “آقای پروین به همراه محمود اوجاقلو شامگاه دوشنبه از بند چهار زندان اوین، به تیپ دو زندان تهران بزرگ منتقل شدند. در زمان انتقال به آنها اجازه داده نشده که لوازم شخصی خود را به همراه ببرند.”

احمد قدیانی، پسر ابوالفضل قدیانی و علیرضا بختیار، فرزند محمدباقر بختیار نیز با انتشار مطالبی از انتقال پدران خود به زندان تهران بزرگ خبر دادند. علیرضا بختیار اعلام کرد که پدر او هم به تیپ دو زندان تهران بزرگ منتقل شده است. وی ضمن اشاره به تراکم بسیار بالا زندانیان نوشت: “اکثر زندانیان کف خواب هستند. آب زندان شور و غیر قابل آشامیدن است و برای هر چهار زندانی سیاسی، تنها یک بطری آب معدنی داده ا‌ند.”

فاطمه الوندی، مادر مهدی محمودیان نیز، در گفت‌وگو با خبرگزاری امتداد درباره وضعیت فرزندش پس از انتقال به زندان تهران بزرگ اعلام کرد: “شرایط بهداشت و نگهداری در این زندان به‌شدت نامناسب است. چندین زندانی را در یک فضای کوچک و محدود جا داده‌اند، سرویس‌های بهداشتی وضعیت خوبی ندارد و امکانات اولیه هم فراهم نیست.”

او گفته مهدی همان شب حمله اسرائیل به زندان اوین، همراه چند زندانی دیگر به زندان تهران بزرگ منتقل شده و از همان ابتدا برای پیدا کردن وسایل اولیه مثل ظرف غذا با مشکل روبه‌رو بوده‌اند. به گفته او، نبود امکانات بهداشتی و وسایل شخصی، سلامت زندانیان را تهدید می‌کند.

از سوی دیگر عباس شنبه زاده، برادر حسین شنبه زاده اعلام کرد که “برادرم هم به‌همراه سایر زندانیان بند ۴ زندان اوین به زندان تهران بزرگ منتقل شده است.”

از سوی دیگر، مایا ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، نسبت به وضعیت زندانیان منتقل‌شده از زندان اوین به زندان تهران بزرگ ابراز نگرانی کرده است. وی همچنین اعلام کرد که گزارش‌هایی مبنی بر بازداشت‌های خودسرانه و برگزاری محاکمات سریع و فاقد الزامات دادرسی عادلانه، به‌ویژه از زمان آغاز حملات اسرائیل، دریافت کرده است.

روز دوشنبه ۲ تیر در جریان حملات هوایی اسرائیل به تهران، زندان اوین هدف مستقیم قرار گرفت. گیت ورودی این زندان و ساختمان دادگستری مستقر در محوطه آن هدف حمله قرار گرفته‌اند. در پی این حمله، تعدادی از سربازان وظیفه کشته یا زخمی شده‌اند. همچنین گزارش‌هایی از زخمی شدن برخی پرسنل زندان و چند زندانی شاغل در بخش خدمات که در زمان حمله در حال باغبانی بوده‌اند، منتشر شد. روز گذشته سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور از انتقال زندانیان زندان اوین به سایر زندان‌های استان تهران خبر داد. 

برو به آدرس