طرحی از فهیم علوی

چشم‌انداز ۲۰۲۳؛ جمهوری اسلامی با «تعمیق اعتراض‌ها» روبه‌رو خواهد شد

رادیو فردا: خبرگزاری رویترز در روزهای پایانی سال ۲۰۲۲ به بررسی اعتراضات سراسری در ایران پرداخته و چشم‌انداز آن در سال ۲۰۲۳ را بررسی کرده است.

بر اساس ارزیابی این خبرگزاری، «روند و شرایط انقلابی» در سال آینده میلادی ادامه خواهد یافت و در صورتی که هیچ‌یک از طرفین عقب‌نشینی و یا سازش نکنند اعتراضات گسترش خواهد یافت.

مرحله جدیدی از بحران در جمهوری اسلامی

اعتراضات گسترده‌ای که با جان‌باختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد در روز ۲۵ شهریور آغاز شد، ایران را وارد مرحله جدیدی از بحران بین جامعه و نظام جمهوری اسلامی کرده است.

خانواده امینی می‌گویند دختر آن‌ها پس از بازداشت در روز ۲۲ شهریور توسط ماموران گشت ارشاد به‌دلیل آنچه که «عدم رعایت مقررات حجاب اجباری» خوانده شده، مورد ضرب‌وشتم قرار گرفت و در قرارگاه پلیس بیهوش شد. او به اغما فرو رفت و سه روز بعد در بیمارستان جان باخت. مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند دلیل مرگ او بیماری‌های قدیمی و پیش زمینه‌ای بوده است.

جان‌باختن مهسا امینی به خیزشی برای بیان اعتراضات و نارضایتی مردم ایران از مشکلات گوناگونی نظیر کنترل شدید فضای سیاسی و اجتماعی کشور، وضعیت بد اقتصادی و تبعیض علیه اقلیت‌های قومی بدل شد.

مقامات جمهوری اسلامی که با شدیدترین بحران مشروعیت نظام از سال ۱۳۵۷ مواجه هستند تلاش کرده‌اند اعتراضات گسترده و مداوم چهار ماه اخیر را به اقدامات «اغتشاشگرانه افراد وابسته به قدرت‌های خارجی» و یا «تجزیه‌طلبی» اقلیت‌های قومی ایران نسبت دهند.

این ادعاهای جمهوری اسلامی به‌دلیل همبستگی بین اقشار گوناگون و اقلیت‌های مختلف قومی که همه خواستار سرنگونی حکومت اسلامی هستند نقش برآب شده است. در اکثر شهرهای ایران، معترضان در دفاع از اقلیت‌های قومی و ساکنان نواحی مختلف ایران شعار می‌دهند.

اقشار و گروه‌های سنی گوناگون در این اعتراضات شرکت دارند و در شعار سرنگونی حکومت وحدت نظر دارند. تعداد قابل توجهی از دختران و زنان با برداشتن روسری و آتش زدن آن در تجمعات اعتراضی مخالفت خود را با حجاب اجباری به نمایش گذاشته‌اند.

حاکمان ایران مجموعه‌ای از «آنارشیست‌ها، اغتشاشگران، تروریست‌ها و عوامل وابسته به قدرت‌های خارجی» را مسئول رهبری این اعتراضات معرفی کرده‌اند.

سایت خبری «هرانا» که با حمایت از معترضان اخبار اعتراضات را جمع‌آوری و منتشر می‌کند، اعلام کرده که تا روز ۳۰ آذر، ۵۰۶ نفر از معترضان از جمله ۶۹ کودک کشته شده و هزاران نفر نیز بازداشت شده‌اند.

به گفته این خبرگزاری، تاکنون ۶۶ مأمور نیروهای امنیتی و انتظامی نیز کشته شده‌اند.

در هفته‌های اخیر بیش از ۱۰ نفر از افراد بازداشت‌شده به مجازات اعدام محکوم شده و دو نفر از آن‌ها به دار آویخته شده‌اند.

دولت‌های غربی، نهادهای مدافع حقوق بشر، کارشناسان مستقل سازمان ملل و حتی دبیرکل این نهاد سرکوب خشن معترضان، بازداشت‌های گسترده و صدور حکم اعدام برای بازداشت‌شدگان را محکوم کرده‌اند >>>